Quantcast
Channel: Matochbakverkstan » Kallskuret

Kallskuret kött

$
0
0

Här kommer två recept på kallskuret kött, (kycklingfilé & fläskytterfilé) till exempelvis en buffé. Förbered 2-3 dagar innan. Komplettera sedan med annat kallskuret, typ salami och/eller lufttorkad skinka. Sedan brukar jag lägga till lax och/eller skaldjur, ifall någon inte äter kött. Listan kan bli låååång, bröd, ostar, ett par olika kalla såser, pastasallad, potatis i någon form, grönsallad o s v. Det är lätt att man gör för många rätter, så här får man tänka till. Mat som går att förbereda är guld värt, när den stora dagen infinner sig.

Minipajerna nedan hittar du bl a här.

Dygn 1: marinering

Dag 2: ugnstek i ugn

Dag 3: servera kallskuret

Respektive recept räcker till 12-14 st bufféportioner

Kallskuren kycklingfilé

1 kg kycklingfiléer

2 dl rapsolja

3 vitlöksklyftor

2 pressade citroner

1,5 msk torkad timjan

Gör så här

Blanda ihop olja med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling

och marinad i en ugnsfast form. Strö över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste

del. Låt kycklingen kallna innan du skär upp den i skivor.

Kallskuren fläskytterfilé

1 kilo ytterfile (2 st)

1 dl rapsolja

1 dl balsamicovinäger

1 knippe färsk rosmarin

2 tsk mortlad rosépeppar

salt/peppar

Gör så här

Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek

på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 – 72

grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

 

Beräkna åtgången:  Kallskuret kött på en buffé med flera sorter c:a 50 – 75 gram/person. Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person.

Inspiration: Kryddburken

Dax för ugnen!

Fläskytterfilé
Kyckling


Gravlaxsås

$
0
0

Den här såsen är kanongod till gravad lax. Servera till buffén!

Sist jag serverade buffé gjorde jag hälften av nedanstående recept och det räckte gott och väl till drygt 20 personer, som komplement till övriga bufférätter.

Recpetet har jag för längesen hittat på Arla.se.

Portioner: 10 st bufféportioner

Det här behöver du

750 g gravad lax i skivor

2 dl lätt creme fraiche

1 msk fransk senap

1 pressad vitlöksklyfta

2 krm salt

1 dl rostade pinjekärnor

1 dl basilikablad

2 dl grovriven prästost

Gör så här

Lägg ut laxskivorna på stora fat. Blanda creme fraiche, senap, vitlök och salt. Ringla lite av såsen över laxen och strö över pinjekärnor, basilikablad och ost. Servera med resten av såsen.

 

Griljerad julskinka

$
0
0

Tänkt vad mycket nytänkande det ploppat upp när det gäller hur man ska griljera sin julskinka. Jag har de sista åren provat lite olika varianter.

Har i år redan hunnit avverka 2 st julskinkor, (bl a rapsskinkan från Scan) varav den ena bestod av en blandning med äggula, sötstark senap och honung, toppad med japanskt ströbröd, (Panko). På  mackan penslar jag oavkortat skinkan med sötstark senap och majonnäs. En vinnande kombo.

Värm ugnen till 200 grader. Torka av skinkan och lägg den i en ugnsform.

Blanda äggula, senap och flytande honung, (mängd beroende på skinkans storlek men jag brukar ta hälften av honungen i förhållande till senapen). Förslagsvis till en liten skinka, 1 äggula, 2 msk senap och 1 msk flytande honung).

Bred blandningen över skinkan och strö över ströbrödet.

Griljera skinkan i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter, tills griljeringen fått fin färg.

Dekorera eventuellt skinkan genom att trycka i kryddnejlikor.

 

 

Glömt och tina kycklingfiléer….

$
0
0

….IGEN! Det gör inget. Det glömmer jag för det mesta. Men det går bra ändå! Tag upp valfritt antal fryst kycklingfilé och placera ut dem på en ugnsplåt.

Smält lagom mängd smör i en kastrull och tillsätt lite olika kryddor, typ salt, piffi-allkrydda, kycklingkrydda eller nåt annat som passar bra till kyckling. Pensla på smör- och kryddblandningen på de frysta kycklingfiléerna. Smöret rinner inte av, för det stelnar när det penslas på kycklingen. Det tycker jag är asfiffigt, (fast det inte är ett dugg konstigt, HA)!

Stek i ugn på 175 grader i cirka 70-90 minuter, beroende på filéernas storlek. Kontrollera att kycklingsaften är genomskinlig och inte rosa. Spara spadet (så mycket mängd som det blir från kycklingen) och använd det till en finfin sås, se recept nedan.

Servera med ex-vis klyftpotatis, ris, kokt potatis el nåt!

Gräddsås med örter

50 g smält smör

3-4 msk vetemjöl

2,5 dl grädde

kycklingspad, (vispa eventuellt ur plåten med lite vatten för att få loss smakerna)

japansk (ljus) soya, (några matskedar)

hackade örter, (jag brukar använda Findus frysta)

salt

peppar

(ovan såsingredienser räcker och blir över, men tillsätt annars en klick creme fraiche, en klick gelé, kycklingfond o s v)

Pensla smör- och kryddor på de frysta filéerna.

Smöret stelnar på den frysta kycklingen och hålls på plats

Frysta kycklingfiléer som gått klara i ugnen.

God såskrydda. Finns alltid i min frys.

Liknande recept finns HÄR

Pincho serverad med ett glas bellini

$
0
0

När vi var i Spanien för några veckor sedan så ”levde” vi på pinchos. Detta är en superenkel och supergod variant som serveras med ett glas bellini. Ett trevligt sätt att t e x hälsa sina gäster välkomna. Osten är väldigt mild och god och passar utmärkt tillsammans med parmaskinka och melon.

IMG_4633

Bellinin serveras i champagneglas.

Bellini-drink

persikojuice, av god kvalité

kallt vitt mousserande vin, (eller champagne)

Gör så här:

Häll 1/3 persikojuice i ett champagneglas.

Fyll upp med 2/3 mousserande vin, rör om och servera genast!

*

Pincho med parma, ost och melon

Antal: 4 st

50 g Castello Blue, (en liten månformad kartong i ostdisken).

4 skivor parmaskinka

4 st små bitar av honungsmelon

4 st smalt på snedden skurna baugetteskivor

Gör så här

Rosta baugetteskivorna lite lätt i brödrosten. Skär ut 4 lagom stora bitar av osten, (hela osten går inte åt) och rulla in bitarna i varsin parmaskinka. Skär ut fyra melonbitar. Montera ihop pinchosen. Fäst genom att sticka igenom en tandpetare.

Enkelt att förbereda pinchosen: Förvara melonbitarna i kallt vatten. Plasta in ost/skinkrullarna o förvara kallt. Det lätt rostade brödet tål att ligga framme i rumstemp. Montera strax innan gästerna kommer. Yummi!

IMG_4628

IMG_4638

The post Pincho serverad med ett glas bellini appeared first on Matochbakverkstan.

Serranorullar med inlagd paprika och friterad kapris

$
0
0

Den här förrätten har legat i ”to do”-recepthögen i många år. Rullarna förbereds med fördel några timmar i förväg, (i alla fall röran då den stabiliserar sig lite efter en tid i kylskåpet). Låt paprikafiléerna rinna av sin vätska så mycket det går. Röran höll sig sedan på plats inuti serranorullarna. I ursprungsreceptet ska man ha 3 st grillade paprikafiléer. De jag köpte var gigantiska, så där behövdes ”bara” 2 st. Smaken var jättegod och gillades av gästerna, (Stefan & Lena).

Förbered, som sagt, röran/rullarna och plasta in dem i kylskåpet. Lägg sedan över dem på förrättstallrikar, med ex-vis machésallad i botten. Ringla lite olivolja över och toppa med den friterade kaprisen.

IMG_8394

Portioner: 4 st

Det här behöver du

2 st inlagda grillade paprikafiléer

0,5 st  citron, rivet skal

0,5 st  vitlöksklyfta

2 krm nymald svartpeppar

2 krm salt

1,5 dl creme fraiche

8 skivor skinka serrano

rapsolja eller solrosolja

3 msk  kapris, mellanstora utan stjälk

machésallad, eller liknande

Gör så här

1. Finhacka paprikan, (försök och låt den rinna av så mycket som möjligt). Skölj citronen och riv av det gula skalet. Blanda paprika och citronskal med crème fraiche, pressad vitlök, salt och peppar. Ställ kallt en stund så röran sätter sig. Fördela på skinkskivorna och rulla ihop, (behöver inte bli supersnyggt)!

2. Låt kaprisen rinna av på hushållspapper.

3. Fyll en liten kastrull med olja. Hetta upp. Stäng av köksfläkten och ha ett lock till hands för att kväva lågan om det skulle börja brinna. Fritera kaprisen tills den är krispig, ca 1 minut.

IMG_8396

IMG_8390

The post Serranorullar med inlagd paprika och friterad kapris appeared first on Matochbakverkstan.

Smakrik senap till griljering

$
0
0

1:a advent redan passerat?! Swisch… ”Lite sakta i backarna” skulle inte göra nåt, (även om man hellre vill ha sommar och sol).

Här brukar det gå åt en skinka innan jul och en till självaste julen. Brukar göra skinka i ugnen, men har förstås upptäckt att färdigkokt skinka i butik är minst lika god, så det brukar bli en av varje. Igår griljerade jag just en färdigkokt. Eftersom skinkan är kall från butik (och man vill ju äta den lite ljummen) så valde jag bort grillelementet i ugnen och körde den lite längre på över- och undervärme.

Senapen jag penslar på är stark och smakrik. Den bränner rejält i nosen, när man rör ihop den. Blir perfa, tycker jag!

Om ni undrar vad det är för rött ovanpå griljeringen så ”pyntade” jag med rosépeppar, innan den fick skjuts in i ugnen. Ett jäkla pill med att inte få dem och åka av, så den tanken kommer jag aldrig mer få, om man säger så. Men liiiite fint blev det. Lite juligt, rent av :-)

Min ”skinkmacka” består av: havreknäcke, skinka, Johnnys sötstarka senap och Findus äkta majonnäs. Måste vara just dessa ”märken”. Johnnys sötstarka senap använder jag till ”allt”, nästan. Findus gör den bästa majonnäsen, tycker jag. Så varför helt enkelt inte blanda ihop dessa..? Va?! *tummen upp*

Griljerad julskinka

Griljering och uppvärmning av skinka, ugn: 225 grader i cirka 10-15 minuter

Det här behöver du

1 kokt julskinka

1 krm salt

2 msk grädde

1 äggula

3 msk Colmans senapspulver

1 msk flytande honung

0,5 dl Panko, (japanskt ströbröd)

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skär ev bort svål och fett från skinkan. Blanda salt, grädde, äggula, senapspulver och honung. Fördela ut/pensla senapsblandningen över skinkan. (Vill man att senapen ska vara lite tjockare när man penslar, så kan man ställa den i kylen en liten stund). Strö över Panko. Griljera skinkan mitt i ugnen i cirka 10–15 min. Låt svalna en liten stund.

IMG_8635

IMG_8624

IMG_8636

Från skinka till korv – Blir DENNA fyllda frukostkorv till kvällsmat. Ett litet tips på vardagsmat :-)

See U!

The post Smakrik senap till griljering appeared first on Matochbakverkstan.

Pepparrotsmousse med lax

$
0
0

Till julbordet hade min kära syster Catherine med familj med sig en massa gott, bl a denna goda pepparrotsmousse med lax. När vi bestämde oss för att fira jul ihop, här hemma, kom vi överens om att hennes familj skulle ta med all kall mat till julbordet medan man här hemma fixade med den varma maten. På så sätt behöver man bara förbereda för ”halva” julbordet, lixom. :-) …och så kan man ju skifta någon annan jul.

Pepparrotsmousse

Pepparrotsmousse

Denna mousse passar förstås vid en mängd olika tillfällen, inte bara till jul!

Pepparrotsmousse med kallrökt lax

(Inga måttangivelser)

Creme fraiche, 34 %-ig

Cantadou pepparrot, färskost

salt

vitpeppar

kallrökt lax

dill, färsk

citron

Gör så här

Vispa creme fraîche hårt och blanda i färskosten. Smaka av med salt och peppar. Toppa med en liten laxbit, dill och citron.

IMG_9023

The post Pepparrotsmousse med lax appeared first on Matochbakverkstan.


Hemgjord kebab – All in!

$
0
0

Halloj därute!

Nu är det en ny vecka och nya tag! Har haft en kanonhelg med bl a besök lördag – söndag och det är ju alltid kul. Underbart att umgås med trevliga människor! En riktig vitaminkick :-)

Här kommer ett recept på hemgjord kebab, som jag gjorde för någon vecka sedan. Jag förberedde själva kebabköttsrullen dagen innan, (3,5 tim i ugnen på svag värme) och sedan förvarade jag rullen i kylskåp över natten. Dagen efter var det bara att hyvla/skära tunna kebakskivor. Till köttet hade jag pitabröd och en finfin vitlök/kebabsås. Servera med valfria tillbehör typ sallad, tomat och feferoni. Kebabreceptet är ett gammalt recept från Tasteline.

IMG_9650

KEBABKÖTT

Ugn: 100 grader i cirka 3,5 timma

Kyl: Gärna över natten

2 msk grovmalen svartpeppar

2 tsk salt

2 msk lökpulver

1 st ägg

1 kg köttfärs, (finmald bland-, färs- eller nötfärs)

1,5 msk spiskummin, malen

3 st vitlöksklyftor

Gör så här

Blanda all smaksättning med ägget i en bunke och blanda sedan i köttfärsen. Knåda gärna så färsen blir jämn.

Forma köttfärsen till en jämn rulle utan håligheter, och rulla in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna vara öppna så att vätska och fett kan rinna ut.

Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under så att vätskan rinner ner där, och ugnsbaka i 3,5 timme.

Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar och svalna i en halvtimme, ta sedan ut den och låt den svalna (fortfarande inpackad). När den svalnat, lägg gärna i kylen över natten och karva sedan remsor med en vass kniv. Frys in om du vill!

Inför servering, stek på kebaben i smör, (tillsätt ev mera salt och kryddor vid behov).

PITABRÖD (ursprungsrecept HÄR)

Ugn: 225 grader, cirka 9 minuter

Antal: 5 st

1/2 paket jäst (25 g)

3 dl ljummet kranvatten (37 grader)

1,5 msk kallpressad rapsolja

0,5 tsk salt

5-6 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)

Gör så här

Smula jästen och häll vattnet över, rör ut jästen. Tillsätt olja, saltoch nästan allt mjöl, (spara cirka 1 dl till utbakningen). Arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 10 minuter. Låt jäsa i bunken i en halvtimma. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda. Tillsätt resterande mjöl och arbeta till en smidig och slät deg. Dela degen i fem bitar. Forma till runda bollar som du sedan kavlar ut till runda cirklar, cirka 1 cm höga. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i cirka 9 minuter (beroende på ugn).

VITLÖK/KEBABSÅS, (ursprungsrecept HÄR)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA

1 tsk tomatpuré

1 riven vitlöksklyfta

1 krm cayennepeppar

salt & vitpeppar

Gör så här

Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel före servering.

IMG_9624

”Knåda” färsen och forma till en rulle. Linda in i dubbla lager aluminiumfolie.

Skär upp/hyvla köttet dagen efter.

Skär upp/hyvla köttet dagen efter.

Stek köttbitarna i lite smör och tillsätt eventuellt mera krydda.

Stek köttbitarna i lite smör och tillsätt eventuellt mera krydda.

Färdigjäst pitabrödsdeg.

Färdigjäst pitabrödsdeg.

IMG_9632

IMG_9633

Pitabröd

Pitabröd

The post Hemgjord kebab – All in! appeared first on Matochbakverkstan.